Световeн ден на фотографията

Фотография се нарича процесът на създаване на изображения на реални обекти с помощта на светлината. Думата фотография произлиза от гръцките думи фос (светлина) и графис ("писец", "четка") или графи - означава буквално "рисуване със светлина". Опитите за "фотографиране" датират още от времето на Леонардо да Винчи, но първата успешна фотографска снимка датира от 1826 година и е дело на френския изобретател Жозеф Нисефор Ниепс - той експонирал 8 часа при силна слънчева светлина, а за фотографска плака използвал полирана калаено-оловна плочка (Виж на изображението първата снимка в света).

Но, Световният ден на фотография се отбелязва в чест, на друг французин, който има най-голям принос за съвременната фотография - Луи Дагер, които достига до две изключителни открития: обработването на среброто със йодни пари преди експониране на светлина прави на латентен образ, който след това се проявява на живачни изпарения. А, полученият образ можело да бъде уловен чрез потапяне на плаката в солен разтвор. Резултатът бил монохроматично (черно-бяло) и уникално изображение. На 19 август 1839 година е направено официалното представяне на фотографски процес от Луи Дагер пред Френската академия на науките и изящни изкуства. Френското правителство купува патента и незабавно го прави публично достояние. Фотографията навлиза широко на потребителския пазар през 1901 г. с представянето на фотоапарата "Кодак Брауни", а през 1925 г. се появява първият апарат "Лайка" (Leica) с 35 мм черно-бял филм, какъвто се ползва и до днес.

Първата съхранена снимка на българи е от 1842-1843 година. На портрета са фотографирани във Виена възрожденецът Тодор Минков с майка си. Фотографията вероятно е направена от българина Анастас Йованович, смятат специалистите.

Пионерите фотографи, поставили началото и популяризирали фотографското изкуство в България, са Анастас Йованович (1817-1899), Атанас Стоянов (1822-1880), Тома Хитров (1840-1906), Георги Данчов (1846-1908) и Георги Ст. Георгиев (1881-1956). Художествената фотография официално е призната от българската държава за изкуство през 1957 г. и с в."Известия" (бр.62/02.08.1957г.) се разрешава практикуването й. През 1959 г. в тогавашния Техникум по графика (Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография) е открито редовно и задочно обучение по фотография. От 1993 г. фотографията започва да се изучава като отделна специалност в катедрата "Филмово и телевизионно операторство и фотография" на Националната академия за театрално и филмово изкуство.

По материал на БТА.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Замисляли ли сте се къде се губи топлината от жилището през зимата и колко струва това

Христос Воскресе!

Монтаж на топлоизолация