7 роми в ареста за убийството на пазача на череши

Окръжната прокуратура в Кюстендил задържа за 72 часа седем роми за участие в побоя над трима пазачи на черешов масив край село Шишковци, единият от които почина.
Очаква се след изтичането на този срок Кюстендилският окръжен съд да им наложи мярка „задържане под стража”, съобщи пред Фокус прокурор Камелия Стефанова. Тя уточни, че засега на част от задържаните е повдигнато обвинение за умишлено убийство, останалите ще бъдат подведени под отговорност в законовия срок.
Вчера в черешовите масиви на местен бизнесмен бяха открити пребити Кръстю Симеонов, Марияна Спасова и Пламен Момчилов. Около 6.00 часа сутринта 46-годишният Момчилов починал вследствие на жестокия побой, а останалите двама пострадали са настанени в Кюстендилската болница с тежки травми след побоя. Установено беше, че те са били нападнати от група от местната ромска махала, отишла да им отмъсти. По неофициална информация нападателите били въоръжени с бухалки. Предишния ден мургави отишли да крадат череши, но пазачите успели да го разгонят и наранили единия от тях, съобщи bTV. Тогава негови близи решили да се върнат и да пребият пазачите.
Нападателите обаче не са само 7, а 12, всички са от ромската фамилия Гольовци, заявиха обаче жителите на село Шишковци, които тази вечер се събраха на среща с кмета на Кюстендил Петър Паунов, директора на Областна дирекция на МВР комисар Георги Джоглев и директора на Районно полицейско управление – Кюстендил Росен Райчев, съобщи Фокуд. Дойдоха и жители на околните села и кметове. В декларация жителите на Шишковци поискаха съдействие от общинска администрация и полицията за засилването на охраната на масивите и бърза реакция от страна на полицаите при подаден сигнал. Местните поискаха още ограничения за движението на ромите в селата.
В отговор на това комисар Джоглев каза, че от шест души съставът на полицейския участък в ромския кв. “Изток” е увеличен на 18 души, които освен за спазването на обществения ред се грижат и за охраната на близките населени места.
Хората от селата обаче заплашиха, че при неизпълнение на исканията им ще прибягнат до гражданско неподчинение, като блокират жп линията Кюстендил – София и пътя за ГКПП -Олтоманци. Според кмета на село Шишковци Климент Терзийски, хората не искат мъст, а желанието им е да не се стига до такива трагедии в бъдеще.
В 12.00 ч. в понеделник в кабинета на кмета Паунов ще се състои среща между инициативен комитет с представители на полицията, съда и прокуратурата.
Погребението на починалия в следствие на жестокият побой Пламен Момчилов ще бъде утре.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Замисляли ли сте се къде се губи топлината от жилището през зимата и колко струва това

Христос Воскресе!

Монтаж на топлоизолация